Journalistiek en Fondswerving

500,00 240,00Inschrijven

De training Journalistiek en Fondswerving is speciaal bedoeld voor journalisten en redacties die hun eerste stappen zetten op de weg van fondsenwerving. Waar kun je geld vandaan halen om jouw journalistieke projecten te financieren? Het geldt klutst tegen de kades op? Maar hoe vang ik een grote vis?  De cursus wordt aangeboden in nauwe samenwerking met de NVJ Academy.  

Deelnemers:

Minimaal 4/ maximaal 8

Beschrijving:

De redactiebudgetten in de media worden jaarlijks krapper en krapper. Advertentie-inkomsten lopen terug, abonnee’s lopen weg, en redacties krimpen in. Nu meer dan ooit in de journalistiek is de zoektocht naar extra inkomstenbronnen zeer urgent. De wereld staat op z’n kop door de financiële crisis en het besef dat het meer is dan een dipje in de wereldeconomie.

Hoe kunnen redacties en ( individuele) journalisten zelf meer bijdragen en aan meer geld komen? Waar moeten ze beginnen? Vaak ontbreekt bij het journaille de kennis van de sponsoring en fondswerving. Terwijl ze wel beseffen dat dit vaak een mogelijkheid is om juist die leuke projecten – die nu niet mogelijk zijn – wél mogelijk te maken.

De cursus  Journalistiek en Fondswerving voorziet in die leemte en is speciaal bedoeld voor journalisten en redacties die hun eerste stappen zetten op de weg van fondsenwerving. De cursus Journalistiek en Fondswerving geeft inzicht in de fondsenwervende sector en de technieken om gelden binnen te halen. Tijdens de training word je vakkundig en professioneel begeleid door een coachende journalist die de afgelopen tien jaar ruime ervaring heeft opgedaan met fondsenwerving in de journalistiek.

Wat kan ik na de training Journalistiek en Fondswerving?

Na het volgen van de training Journalistiek en Fondswerving heb je inzicht in de mogelijkheden van fondsenwerving voor het schrijven van artikelen en of het mede mogelijk maken van RTV-programma’s. Heb je een concreet plan van aanpak gemaakt, weet je wat je gaat doen, welke fondsen passen bij het onderwerp en hoe je het plan onder de aandacht moet brengen. Ook leer je een aanvraag opstellen met een projectplan met een dekking en begroting, besteedt je aandacht aan relatiebeheer en stelt een eindrapportage op. Bij voorkeur schrijven we tijdens de training al de eerste concrete aanvragen. De cursus levert dus direct kansen op voor vernieuwende projecten.

Doelgroep

De training Journalistiek en Fondswerving is voor alle media professionals die overwegen gebruik te maken van de mogelijkheden van fondsenwerving. Dit kunnen redacties van radio en tv zijn die aanvullende inkomsten willen genereren voor hun programma’s, maar ook freelance journalisten en leerling journalisten/studenten.

Voorkennis

Voor deze cursus wordt geen specifieke voorkennis gevraagd.

Aanpak

De training Journalistiek en Fondswerving bestaat uit 1 bijeenkomst van 8 uur :  het accent ligt op de theoretische benadering en op de praktische invulling en uitwerking. Deelnemers gaan huiswerk maken. Tijdens de cursus Journalistiek en Fondswerving werken we toe naar concrete aanvragen bij fondsen. Neem laptop mee! 

Programma Journalistiek en Fondswerving Dag 1

 • Wat is fondswerving
 • Strategieën voor succes
 • Wanneer aanvragen bij fondsen
 • Fondsen zoeken
 • Kansrijke fondsen selecteren
 • Fondsen benaderen.
 • Ideeën verzamelen voor projecten
 • Praktijkoefeningen
 • Projectplan-dekking-begroting-brief aanvrage

De uitkomsten worden besproken. Vergeet niet een laptop mee te nemen!!! 

Kosten

De cursus Journalistiek en Fondswerving bestaat uit een dag.
Kosten: € 240,- per deelnemer. NVJ leden korting E 168-

NB: Scholingskosten zijn aftrekbaar van de belastingen.

Cursusperiode Donderdag

Start: De maanden januari/ februari/ maart 2018  Data in overleg.  

In samenwerking met de NVJ Academy op 22 maart in Amsterdam. Op 24 mei 2018 in Groningen. 

Op 16 oktober 2018 in Amsterdam. Op 13 december 2018 in Groningen

Cursuslocatie

Florestraat 95/ Buurtcentrum Floreshuis  Groningen 24 mei 2018 en 13 december 2018 

NVJ gebouw Johannes Vermeerstraat Amsterdam op 22 maart 2018 en 16 oktober 2018 

500,00 240,00Inschrijven

Course Information
 • Course Id:103
 • Credit:E 240,-
 • Days:januari/ februari/ maart 2018
Meer weten over deze cursus?
Algemene Voorwaarden
Instructors
Lejo Siepe

Related Courses