Onderzoeksjournalistiek

Cursus Onderzoeksjournalistiek: €500

Waarom Mediatrainingscentrum Noord-Nederland?

Ervaren Topdocenten uit de Mediawereld;
Ruimte voor Persoonlijke aandacht en begeleiding in Kleine cursusgroepen;
✅ Meerdaagse Trainingen met Diepgang!

Geen eigen Camera of Faciliteiten nodig;
Training voor Starters én ervaren Mediaprofessionals!

Volg onze opleiding in de onderzoeksjournalistiek

Het volgen van een cursus Onderzoeksjournalistiek is een erg verstandig besluit. Onderzoeksjournalistiek wordt namelijk wel de koningin van de journalistiek genoemd. Deze cursus is misschien wat moeilijk, maar ook zeer bevredigend als het resultaat slaagt. Wie wil er immers geen onthulling achter zijn naam hebben? Veel redacties zijn onderbezet qua onderzoeksjournalistiek vanwege de tijdrovende zaken. We leven in de wereld van het (nep)nieuws. Er moet goed gecontroleerd worden wat beschouwd kan worden als betrouwbaar en wat als onzin. Daarom is goede onderzoeksjournalistiek van groot belang. Schrijf je daarom direct in voor onze onderzoeksjournalistiek cursus!
Van de cursisten wordt verwacht dat zij van te voren met een concreet onderwerp komen waar zij onderzoek naar willen doen. Het onderzoek vormt het hart van deze cursus. En we streven naar publicatie!!

Wat kan ik na de opleiding Onderzoeksjournalistiek?

Na afloop van de opleiding Onderzoeksjournalistiek ben je in staat eigenhandig research te doen, de bronnen te vinden en op een doelmatige en efficiënte wijze informatie aan te bieden. Onderzoeksjournalistiek, ook wel researchjournalistiek genoemd, houdt zich namelijk bezig met grondig speurwerk naar nieuwsfeiten. Dit speurwerk richt zich op het doen van onthullingen. Dit kan betrekking hebben op een grote misdaad, maar ook op wanbeleid en corruptie. Houd er rekening mee dat een zoektocht naar valide informatie geruime tijd kan duren. De juiste informatie moet gevonden worden, deze moet uitvoerig geverifieerd worden en moet vervolgens nog omgezet worden tot een begrijpelijk artikel. Wat tegenwoordig veel gebruikt wordt in de onderzoeksjournalistiek is het doorzoeken van digitale gegevensbestanden, beter bekend als data mining of data journalistiek. Vraag ons naar meer informatie hierover.

Doelgroep

Deze onderzoeksjournalistiek opleiding is bestemd voor de wat ervaren journalist die de fijne kneepjes van het vak wil leren. Maar deze cursus kan ook een voorlichter van een bedrijf, gemeente en/of publieke instellingen leren hoe een onderzoeksjournalist denkt en handelt. Kortweg gezegd is deze cursus bedoeld voor mensen die al enige ervaring hebben in de journalistiek/ media en die verder willen dan het opschrijven van quotes van de plaatselijke wethouder. Die nieuwsgierig zijn naar vragen als: wie betaalt nu eigenlijk echt de aardbeving schade? Welke werkelijkheid zit er achter een krantenbericht? Nu de dagelijkse journalistiek steeds meer met minder mensen moet doen, blijven dergelijke vragen vaak liggen. En als onderzoeksjournalisten zich er niet mee bezig houden, wie dan wel? En met name in de regio ontbreekt vaak de nodige ervaring met onderzoeksjournalistiek!

Inhoud van de cursus Onderzoeksjournalistiek

In de cursus Onderzoeksjournalistiek leer je ten eerste analytisch kijken en denken. Wanneer is er sprake van onwettigheid, ondeskundigheid, onwaarheid of onrechtvaardigheid? Vervolgens leer je een aantal trucs om informatie te verzamelen. Wat is er op internet te vinden, wat kun je met de Wet Openbaarheid van Bestuur en hoe krijg je mensen aan de praat, ook als ze niet willen? Tenslotte kiezen de cursisten een onderwerp waar ze alleen of gezamenlijk onderzoek naar gaan doen. Wij leren je graag hoe je uit de gevonden informatie vervolgens een goed verhaal schrijft. De docent van de cursus begeleidt zowel het zoek- als het schrijfproces. Gedurende de cursus doen we een aantal korte oefeningen, die direct worden besproken.

Voorkennis

Voor deze onderzoeksjournalistiek cursus wordt enige kennis verondersteld van vraag en aanbod. Het maakt niet uit of je voor een krant, radio of tv/ blog werkt, de basis van deze cursus is voor elk medium gelijk!!!

Trainingsprogramma Onderzoeksjournalistiek

Tijdens deze intensieve cursus laten we het volgende aan bod komen:

 1. Het vinden van een onderwerp
 2. Het vinden en benaderen van bronnen
 3. Het werken met de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur)
 4. Het omzeilen van juridische en ethische knelpunten
 5. Het componeren van een verhaal
 6. Research voor krant, radio of tv en de verschillen van aanpak
 7. Verkoop van de productie aan een medium
 8. Evaluatie van de doelstellingen van deze cursus

Deze cursus is zowel theoretisch als praktisch opgezet. Naast het verschaffen van praktische informatie, zullen we dus ook daadwerkelijk aan de slag gaan met researchjournalistiek.

Deelnemers

Wij geven de opleiding Onderzoeksjournalistiek aan minimaal 4 mensen en maximaal 8 mensen.

Kosten

De kosten voor deze opleiding bedragen € 500,- per deelnemer. Voor dit bedrag ontmoeten wij elkaar 3 dagen: de eerste dag introductie theorie en praktijk, dan twee halve dagen en tenslotte nog een hele dag. Doel is om een productie te maken: krant, rtv, internet. NB: Scholingskosten zijn aftrekbaar van de belastingen.

Cursusperiode

Deze opleiding start op donderdag 3 september 2020. Het lesschema ziet er als volgt uit:

  1. <strong donderdag 3 september 2020
  2. van 9.00-16.00 uur
   donderdag 10 september 2020 van 9.00 -12.00 uur
   donderdag 17 september 2020 van 9.00-12.00 uur

   LET OP: In totaal drie dagen!!! Een reader is beschikbaar!!!

   Cursuslocatie

   Deze cursus is te volgen in het Floreshuis, te vinden op Floresstraat 95 in Groningentenzij anders vermeld!

   Meld je aan voor onze cursus Onderzoeksjournalistiek</h3>
   Wil jij je verdiepen in de onderzoeksjournalistiek? Meld je dan vandaag nog aan voor onze opleiding Onderzoeksjournalistiek. Na het volgen van deze cursus weet je prima te beoordelen wat er waar is van bepaalde nieuwsberichten, kun je de juiste bronnen vinden, begrijp je hoe je gevonden informatie op de juiste wijze weet te vertalen tot relevant nieuws en kun je eigenhandig research doen naar actueel nieuws. Klinkt jou dit als muziek in de oren? Schrijf je dan direct in voor onze intensieve cursus Onderzoeksjournalistiek!

Cursus Onderzoeksjournalistiek: €500

Cursus informatie
 • Cursus Id:104
 • Dagen:Donderdag 3 september, 10 september en 17 september 2020

Meer weten over deze cursus?
Algemene Voorwaarden

Instructeurs
Willem de Haan

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Related Courses