Reisjournalistiek

Cursus Reisjournalistiek: €500

Waarom Mediatrainingscentrum Noord-Nederland?

Ervaren Topdocenten uit de Mediawereld;
Ruimte voor Persoonlijke aandacht en begeleiding in Kleine cursusgroepen;
✅ Meerdaagse Trainingen met Diepgang!

Geen eigen Camera of Faciliteiten nodig;
Training voor Starters én ervaren Mediaprofessionals!

Schrijf je eigen reisjournalistiek

KORTING!!!!!!
LET OP: KORTING VOOR DEZE CURSUS
Heb jij interesse in een cursus Reisjournalistiek? Meld je dan aan voor een training bij Mediatrainingscentrum Noord-Nederland. De moderne wereld is een global village en reizen is voor veel mensen een tweede natuur geworden. Overal zijn verhalen. Soms gaan ze over conflicten, verkiezingen en harde politiek, maar er is ook een grote markt voor human interest of artikelen voor vakbladen. Deze cursus wil reizende journalisten wegwijs maken in het ‘werelddorp’ dat toch heel groot kan zijn. Word ook een echte reisjournalist: meld je aan voor onze cursus Reisjournalistiek!

Wat kan ik na afloop van de cursus Reisjournalistiek?

Deze cursus duurt een volle dag en wordt verzorgd door docent Jacqueline Maris. Zij is een een doorgewinterde reiziger die overal ter wereld journalistieke verhalen maakt. Tijdens deze cursus leer je hoe je je reis kunt voorbereiden, hoe je ter plekke partners kunt vinden en hoe je eenmaal op reis veilig kunt werken en meer verhalen kunt vinden. Ook leer je waar je op moet letten, bijvoorbeeld als je in een ‘moeilijk’ land je materiaal het land uit wilt krijgen. Opdrachtgevers zullen niet alle reiskosten dekken, dus is het in je belang je verhalen in diverse media kwijt te raken. Tijdens de cursus besteden we ook aandacht aan het vinden van opdrachtgevers. Voor reisjournalisten die van plan zijn om naar conflictgebieden te reizen, bieden we extra coaching. We raden aan om ook de cursus Veiligheid van de NVJ-Academy te volgen.

Doelgroep

De cursus Reisjournalistiek is bestemd voor beginnende journalistieke reizigers, journalisten die al veel reizen maar hun media willen uitbreiden en andere verhalenzoekers. Ook kunnen we ervaren journalisten die af willen reizen naar conflictgebieden extra coaching bieden.

Voorkennis

Enige reiservaring wordt verondersteld, net als journalistieke vaardigheden. Kennis van vraag en aanbod is een pré.

Inhoud

Je reis voorbereiden begint aan je bureau. Hoe kun je social media inzetten, hoe doe je research, hoe vind je onderwerpen? Je leert een aantal trucs om informatie te verzamelen. Vaak leg je van tevoren al contacten om tijdens je reis te ontmoeten. Tijdens de cursus gaan we in op welke contacten nuttig zijn voor jou als reisjournalist. In sommige landen is het handig een minister of andere autoriteit te interviewen, ook al zul je hem/haar niet gebruiken in je verhaal. Zo’n ontmoeting kan deuren openen naar mensen die je wél interessant vindt. Ook kijken we hoe je betrouwbare partners ter plekke kunt vinden. Zo is een lokale ‘gids’ onontbeerlijk. Deze persoon kan jou namelijk weer op nieuwe onderwerpen brengen.

Leer onderhandelen met potentiële opdrachtgevers

Je verhaalideeën krijgen vastere vorm. Hoe verkoop je het? Hoe onderhandel je met potentiële opdrachtgevers? Het is in de reisjournalistiek altijd goed van tevoren al te onderzoeken hoe de situatie ter plekke is. Zowel cultureel als qua veiligheid. Kun je je materiaal – aantekeningen, audio, beeld – zomaar mee het land uitnemen of moet je dat op een andere manier doen? Wat zijn de mogelijkheden? Hoe ga je om met douane, politie en andere gezagsdragers? Ga je naar een conflictgebied, dan moet je weten wat voor roadblocks je tegen kan komen en hoe je daarbij het best kunt handelen. Voor deze meer risicovolle reizen raden we de cursus Veiligheid van de NVJ aan. Voor deze reizen is het raadzaam een goede verzekering te laten afsluiten door je belangrijkste opdrachtgever.

Ontdek het belang van een goede logistiek

In de reisjournalistiek is een goede logistiek zeer belangrijk. Hoe flexibel moet je je reisschema maken? In hoeverre moet je dingen van tevoren al vastleggen? Tijdens de reis kun je op onverwachte situaties stuiten die vaak extra verhalen opleveren. Of het land in kwestie is opeens heel actueel. Jacqueline Maris maakte dit diverse malen mee. Zo was ze in Mumbai toen de stad overstroomde, bevond ze zich in Liberia toen ze niet naar huis kon vanwege een vulkaanuitbarsting in IJsland en zat ze in Ethiopië toen daar rellen uitbraken. In al die gevallen is ze als ooggetuige op de Nederlandse radio geweest. Hoe gevaarlijke deze situaties ook kunnen zijn, een echte reisjournalist weet precies hierop in te spelen en het nieuwsmoment te pakken.

Trainingsprogramma Reisjournalistiek

De training Reisjournalistiek is praktisch ingericht. Tijdens de cursus ontwikkelen we met een denkbeeldig reisdoel een aantal plannen voor verhalen. Het volgende komt aan bod:

 1. Logistieke voorbereiding van de reis
 2. Inhoudelijke voorbereiding van de reis
 3. Research, inclusief het benaderen van mensen ter plekke
 4. Ontwikkelen van verhaalideeën
 5. Vinden van opdrachtgevers
 6. Vinden van partners ter plekke
 7. Werken tijdens de reis
 8. Evaluatie van de doelstellingen van deze cursus

Deelnemers

Wij geven onze cursus aan minimaal 4 mensen en maximaal 8 mensen.

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 350,- per deelnemer. NB: De scholingskosten zijn aftrekbaar van de belastingen.

Cursusdata

De opleiding Reisjournalistiek vindt plaats op de volgende data:

 • Woensdag 14 oktober 2020 10.00-17.00 uur
 • Woensdag 21 oktober 2020 2019 10.00-17.00 uur
 • Woensdag 11 november 2020 10.00-17.00 uur
 • Woensdag 18 november 2020 10.00-17.00 uur

Cursuslocatie

Onze cursus Reisjournalistiek is te volgen in het Floreshuis, te vinden op Floresstraat 19 in Groningen.

Meld je aan voor onze cursus Reisjournalistiek

Wil jij als een echte reisjournalist actief worden in de reisjournalistiek? Meld je dan direct aan voor onze cursus Reisjournalistiek!

Cursus Reisjournalistiek: €500

Cursus informatie
 • Cursus Id:112
 • Dagen:Woensdag 18 november en 25 november 2020/ 2 en 8 december 2020

Meer weten over deze cursus?
Algemene Voorwaarden

Instructeurs
Jacqueline Maris

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]