Willem de Haan

“Ik heb geleerd om minder vanuit mijn eigen aannames naar de dingen te kijken, maar eerst de feiten te onderzoeken.” Dat is wat Willem de Haan vaak van studenten hoort die zijn cursus onderzoeksjournalistiek hebben gevolgd.

Willem de Haan is zelf al jarenlang onderzoeksjournalist voor de VPRO en de HUMAN en is sinds 2000 als part time docent journalistiek verbonden aan de Hogeschool Windesheim. Zijn grootste journalistieke onderzoek tot nu toe betreft een nauwgezette reconstructie van de brand in het cellencomplex voor vreemdelingen op Schiphol Oost (oktober 2005, 11 doden). Ook volgde hij de jarenlange rechtsgang tegen de Lybische verdachte die de brand zou hebben veroorzaakt. De juridische strijd liep van 2005 tot 2014 (!) en eindigde uiteindelijk in vrijspraak. Over de Schipholbrand maakte Willem de Haan meerdere radio-uitzendingen, een tv-documentaire (cellenblok K), en schreef hij met Trouw collega Bart Zuidervaart het boek “de Schipholbrand”. Voor het radio programma Argos ( winnaar Zilveren Reiss microfoon 2017) maakt Willem de Haan verschillende onderzoeksprogramma’s.

In april 2015 won hij samen met Kees Vlaanderen de Groninger Persprijs 2014 voor hun documentaire “Het is uw land” over het Nederlandse uitzetbeleid.

Willem de Haan is opgeleid als socioloog en is in het bezit van een eerstegraads lesbevoegdheid.

Voor een indruk van zijn journalistieke (onderzoeks-)werk zie www.willemdehaan.nl.

Staff Information
Stay in Touch

Courses Taught