Blog

Hou het netjes: revolutie in Groningen, het eind der tijden in Ruinerwold

Er werd veel gedemonstreerd deze week. In Hong Kong en in Beiroet. En niet te vergeten in Barcelona, waar ze met honderdduizenden de straat op gingen om hun woede te uiten over lange gevangenisstraffen voor Catalaanse leiders. Als u het nieuws heeft gevolgd kunnen de, vaak mediagenieke, demonstraties u niet zijn ontgaan.
Ook in Nederland werd gedemonstreerd. Bij provinciehuizen en in de binnenstad Den Haag lieten boeren massaal hun ongenoegen weten over de strengere stikstofregels. Het meest opvallende nieuws kwam uit Groningen, waar boze boeren de deur van het provinciehuis forceerden en -tevergeefs overigens- het historische gebouw probeerden binnen te komen. De Telegraaf, Trouw, de NOS en veel andere landelijke media hadden het over de “bestorming van het provinciehuis in Groningen”.

Nu stond ik er die maandagmiddag op het Martinikerkhof als een nieuwsgierige buitenstaander bij. En het is waar: de sfeer sloeg om van redelijk gemoedelijk naar zo nu en dan wat grimmig. Maar: bestorming?
Dan denk ik direct aan de bestorming van de Bastille in Parijs, in 1789, het startsein van de Franse revolutie. En ik denk aan de duizenden pechvolgels die daarna, in de geweldsorgie van Parijs, hun hoofd verloren onder de guillotine. Bij bestorming denk ik aan ietsje meer drama en volkswoede dan een kapotte deur, maar ik ben wellicht bevooroordeeld als overvoede nieuwsconsument met -u weet wel- de beelden van Hong Kong, Barcelona en Beiroet in mijn achterhoofd.
In Groningen werd “hou het netjes, hou het rustig” geroepen, terwijl een handjevol boeren het provinciehuis binnendrong, om er daarna door de politie direct weer uit geknuppeld te worden. Nee, Groningen werd geen Parijs en er begon hier geen bloedige revolutie.
Toch stond Groningen voor een paar dagen in het middelpunt van de landelijke belangstelling. Lokaal was er zelfs misschien wel sprake van een kleine mediarevolutie. Zowel het Dagblad van het Noorden, OOG Radio en TV als RTV Noord berichtten urenlang rechtstreeks op radio, TV en op internet met een live blog met filmpjes, foto’s, korte teksten en tweets, over de gebeurtenissen. “Dit smaakt naar meer” tweette een journalist van het Dagblad van het Noorden daags na het boerenprotest in de binnenstad van Groningen.
Jammer genoeg voor de noordelijke media komt het niet zo vaak voor dat het zo spannend wordt in Groningen, dat luisteraars, kijkers en internetters van minuut tot minuut op de hoogte willen worden gehouden van “brekend nieuws” vanaf het Martinikerkhof of de Grote Markt.
Er kwam deze week meer nieuws uit Noord-Nederland: nieuws dat overgenomen werd door praktisch alle internationale media. De vondst van een gezin in Ruinerwold dat negen jaar in afzondering in een boerderij had geleefd, wachtend op het einde der tijden, schokte de wereld. Verslaggevers van RTV Drenthe Margriet Benak en Andries Ophof kwamen in eerste instantie met dit opzienbarende nieuws naar buiten.
Het leverde Andries Ophof een gang op naar Amsterdam waar hij in de Talkshow van Jeroen Pauw mocht vertellen over het drama van Ruinerwold. Burgemeester Roger de Groot van De Wolden constateerde op Radio Drenthe dat Ruinerwold “een pleisterplaats voor de nationale en internationale pers” was geworden. De wereldpers had ervoor gezorgd dat “we mondiaal op de kaart staan”, maar hij was toch liever met Ruinerwold “op een andere manier in the picture gekomen; dit wil je niet.”
Twee dagen nadat RTV Drenthe met het nieuws over de “spookboerderij” kwam had Pauw Janny Knol in de uitzending, de tweede “man” van de politie in Noord-Nederland. Verslaggever Andries Ophof was er enigszins gepikeerd over. “Goh. De afdeling voorlichting van politie Drenthe wil de afgelopen dagen op geen enkele manier reageren op vragen van de regionale media. En zeker niet zo uitgebreid als nu op de landelijke TV. Ze verstoppen zich. De chef mag het nu landelijk even recht zetten. Bijzonder.” Ook in een latere tweet vraagt hij zich af of mevrouw Knol haar zegje niet bij de regionale media had kunnen doen. “Zal wel te lokaal zijn voor de politie Drenthe”, verzucht Ophof enigszins gefrustreerd.
Een begrijpelijke frustratie. RTV Drenthe was goed genoeg om met het verhaal van Ruinerwold te komen, dat door de hele wereldpers werd opgepikt. Waarom zijn de lokale verslaggevers dan niet goed genoeg voor de politie in Noord-Nederland?